Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Mehurčki okrog naše galaksije!
21 July 2011

Okrog Zemlje se giblje veliko satelitov, ki so jih naredili ljudje. Naravni satelit pa ima Zemlja samo en: Luno. Tudi naša galaksija ima naravne satelite, ki se gibljejo okoli nje.

Tem satelitom pravimo 'pritlikave galaksije', ker so veliko manjše od normalnih galaksij, kakršna je naša. Morda se sliši zabavno, da so astronomi eni od teh pritlikavih galaksij, ki se giblje okoli naše, dali ime Veliki Magellanov oblak!

V mnogih območjih v Velikem Magellanovem oblaku se rojevajo nove zvezde. Eno izmed njih je prikazano na zgornji sliki. Posnel jo je Zelo velik teleskop v državi Čile v Južni Ameriki.

Znotraj rdečega obroča se nahaja prava tovarna zvezd. To je oblak plina in prahu, imenovan 'super-mehurček'. Oblika obroča tega super-mehurčka je posledica uničujočih dogodkov. Siloviti vetrovi z masivnih zvezd in eksplozije umirajočih zvezd so izvotlile središče oblaka, ostal je le obroč plina in prahu.

A vendarle so iz tega nereda in uničenja nastale nove zvezde. Vetrovi in eksplozije stiskajo delce plina in prahu na robu tega super-mehurčka. Če se dovolj delcev plina in prahu nagnete skupaj v nekem območju super-mehurčka, nastane nova zvezda, saj so zvezde samo velike žoge plina in prahu! To je življenski krog v vesolju: medtem ko ene zvezde umirajo, se druge rojevajo.

 

Cool dejstvo

Širina super-mehurčka je več kot 60-krat večja, kot je razdalja med Soncem in njemu najbližjo zvezdo!

More information

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Blowing Bubbles around our Galaxy!
Blowing Bubbles around our Galaxy!

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB