Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Teleskopa, ki pripovedujeta različni zgodbi
29 September 2011

Da lahko vidijo vesolje v celoti, morajo biti astronomi ustvarjalni. Več slik, ki so jih posneli različni teleskopi, sestavijo v eno barvno sliko. Primer je ta čudovita nova slika oblaka v katerem nastajajo nove zvezde.  Vesoljski teleskop Chandra je posnel le škrlatne predele. Drugi vesoljski teleskop, imenovan Spitzer, pa je videl isti oblak nekoliko drugače – vse tisto na sliki, kar ni škrlatno!

Toda zakaj ta dva teleskopa ne vidita tega oblaka enako? Odgovor leži v vrsti svetlobe, ki jo teleskopa lahko "vidita" oziroma detektirata. Naše oči lahko vidijo le vidno svetlobo. Obstaja pa še veliko drugih vrst svetlobe, ki jih lahko detektirajo posebni teleskopi, na primer infrardeča, ultravijolična in rentgenska svetloba.

Teleskop Spitzer na primer zaznava infrardečo svetlobo. Spitzer je zato odličen za opazovanje prašnih območij nastajanja zvezd, saj lahko infrardeča svetloba potuje skozi prah. Teleskop Chandra ne more videti infrardeče svetlobe. Lahko pa detektira rentgensko svetlobo, ki jo oddaja plin, ki so ga mlade in vroče zvezde segrele do neverjetno visokih temperatur.

Tako kljub temu, da oba teleskopa pripovedujeta različni zgodbi o tem, kar vidita, oba govorita resnico!

Cool dejstvo

Vroči plin na tej sliki (prikazan s škrlatno barvo) ima  temperaturo žgočih 10 milijonov stopinj Celzija!

More information

 

To je otroška verzija novice Nasinega rentgenskega teleskopa Chandra

Share:

Images

Telescopes that Tell Different Tales
Telescopes that Tell Different Tales

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB