Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Jaz sem na vrsti, da zasijem!
25 April 2012

Poglejte to čudovito fotografijo polno zvezd. Kateri del slike pritegne vašo pozornost? Svetla skupina modrih in belih zvezd, ki leži nekoliko levo od sredine? To je mlada zvezdna kopica, ki vsebuje veliko zelo vročih zvezd. 

Sedaj pa kliknite na fotografijo, da boste videli celotno sliko. Svetleča zvezdna kopica je še vedno tam (zgoraj levo na sliki), vendar je poleg nje še veliko drugih stvari, ki se tepejo za vašo pozornost. Še zlasti rdeči oblak plina v spodnjem delu slike krade soj žarometov. 

Zelo blizu te kopice zvezd je tudi precej večji oblak plina, ki sicer na sliki ni prikazan, pravimo pa mu meglica Orel. Na fotografijah, ki prikazujejo velikansko meglico Orel, ta zvezdna kopica kar nekako ni več tako slavna in zbledi v nepomembnost!

Astronomi pogosto fotografirajo majhne dele nočnega neba, da lahko tudi telesa, ki jih sicer običajno spregledajo (kot na primer ta kopica zvezd), dobijo svoj trenutek pod žarometi. Poskusite še sami: z rokami zakrijte del slike in tako ustvarite popolnoma drugačno sliko. Vam to pomaga, da opazite nekaj, kar prej niste? 

Cool dejstvo

To je najnovejša fotografija, ki jo je objavil Evropski južni observatorij, a je le ena od tisočev! Najlepših sto lahko najdete tukaj: www.eso.org/public/images/archive/top100

More information

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

Images

Einmal im Rampenlicht stehen
Einmal im Rampenlicht stehen

Printer-friendly

PDF File
1.2 MB