Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Dulciurile Universului!
26 July 2012

Dacă ne gândim la varietatea stelelor pe care le conține, Universul seamană cu un magazin de bomboane colorate.

Culoarea stelelor oferă astronomilor informații atât despre masa lor cât și despre temperatura la suprafață. Stelele mai fierbinți și mai masive au coloarea albastră, iar cele mai reci și mai ușoare au culoarea roșie. (Exact pe dos față de cum folosim noi culorile pentru cald și rece, la robinetele de apă sau la prognoza meteo). 

De la cele mai calde la cele mai reci, stelele sunt grupate în următoarele categorii: O, B, A, F, G, K și M. Soarele se află la mijlocul scalei în categoria G. După cum puteți vedea, ordinea acestor categorii nu este una alfabetică.  Pentru vorbitotrii de limba engleză există un mic artificiu care vă va ajuta să le rețineti în ordinea corectă.  Trebuie doar să memorați fraza următoare: “OBA Fine Girl/Guy,Kiss Me”. (Puteți crea o frază simplă care să vă ajute să memorați ordinea corectă și în limba romănă? Încercați activitatea de la sfârșitul articolului.) 

Recent, o echipă de astronomi au observant 71 de stele de tip O – cele mai mari bomboane din magazinul de dulciuri al Universului.  Dacă ne uitâm la scală, observăm ca acestea sunt și cele mai fierbinți.  Până recent, astronomii credeau că stelele din acestă categorie nu pot exista foarte aproape una de alta. Noile descoperiri au arătat însă că aproape 3 din 4 stele de acest tip se afla în apropierea unei alte stele. De fapt, 1 din 3 stele se află atât de aproape una de cealaltă încât în cele din urmă pot fuziona într-o singura stea! 

Fii creativ: Trimite-ne o frază scurtă, în limba română care să ajute la memorarea ordinii grupelor de stele, de la cele mai fierbinți, la cele mai reci (O, B, A, F, G, K si M). Te rugăm să ne trimiți ideile tale la info@unawe.org, împreună cu numele (sau școala dacă este un efort de grup), vârsta și țara.

More information

Acest Space Scoop este realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The ‘O’ So Big Gobstoppers of the Universe!
The ‘O’ So Big Gobstoppers of the Universe!

Printer-friendly

PDF File
741.2 KB