Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Veeeečnost vesolja!
12 September 2012

Včasih je težko doumeti, kako zares dolgo časa trajajo dogodki v vesolju. Vesolje je gromozansko in obstaja že zelo dolgo časa – 13,7 milijard let! Torej je okrog trikrat starejše od Zemlje in težko si je predstavljati čas, ko naš planet še ni obstajal!

Ti dolgi časi pomenijo, da astronomi ne morejo proučevati dogajanje kot je življenje zvezd tako, da bi proučevali eno samo zvezdo, saj bi to trajalo milijone ali milijarde let! Namesto tega opazujejo različne zvezde v različnih stopnjah njihovega življenja.

Včasih pa se nekatere stvari, ki so zelo daleč v globokem vesolju, spremenijo še v času našega življenja. Tak primer prikazuje fotografija. Na njej je svetleč oblak plina, ki je ostanek eksplozivne smrti neke masivne zvezde pred okrog 11.000 leti. Taki eksploziji pravijo astronomi ‘supernova’. 

Oblak zelo hitro potuje skozi vesolje, s hitrostjo okrog 650.000 kilometrov na uro. To je tako izjemno hitro, da se bo kljub temu, da je zelo daleč od Zemlje, njegov položaj med zvezdami na nočnem nebu opazno spremenil v času človeškega življenja. Zvezde, ki bodo navidez njegove sosede na nočnem nebu, ko boste starejši, ne bodo iste zvezde, kot so v njegovi bližini sedaj.  

Celo po 11.000 letih spreminja eksplozija supernove videz nočnega neba! 

Vključite se: Mnogi astronomi pišejo dnevnik svojih opazovanj. To so krasni zapisi, saj lahko pogledamo v njih, primerjamo s sedanjim nočnim nebom in tako preverimo, če se je kaj v vesolju v vmesnem času spremenilo. Zakaj ne bi tudi sami začeli pisati dnevnika svojih opazovanj? Tudi če nimate teleskopa, lahko narišete skico stvari, ki jih vidite, na primer Luno ali kako posebno telo, na primer komet, ki se pojavi le občasno.

 

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
4 August 2020
4 August 2020
30 July 2020
14 July 2020
2 July 2020

Images

Space Aaaaaages!
Space Aaaaaages!

Printer-friendly

PDF File
941.0 KB