Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Gepensioneerde sterren beginnen aan beeldhouwen!
8 November 2012

Wanneer mensen met pensioen gaan beginnen zij vaak aan een nieuwe hobby om de tijd te vullen, zoals tekenen en vissen. Astronomen hebben pas geleden twee gepensioneerde sterren ontdekt (zogeheten witte dwergen) in het centrum van deze prachtige nevel die aan beeldhouwen zijn begonnen. De roodgekleurde straalstromen van materie aan beide zijden van deze nevel worden verdraaid tot ronde s-vormen door de twee om elkaar heen dansende, oude sterren.

Wanneer de brandstof van een zonachtige ster op is begint deze aan de binnenkant in elkaar te storten. De materie in de kern van de ster wordt op elkaar gedrukt waardoor zich een kleine, zware bal vormt. Ook verliest de ster zijn buitenste lagen van gas die vervolgens het heelal in zweven. Het gas vormt een planetaire nevel -  dit zijn prachtige wolken van gas rondom witte dwergen, zoals de nevel op de foto hierboven.

Het komt niet vaak voor dat astronomen twee witte dwergen vinden die om elkaar heen draaien in wat astronomen een dubbelstersysteem noemen. Het is nog vreemder dat ze zo dicht bij elkaar staan. Astronomen verwachten dat het witte dwergen in een dubbelstersysteem meer dan tien jaar kost om een rondje om elkaar heen te draaien, maar deze twee kost het slechts iets meer dan één dag.

Als deze twee sterren om elkaar heen dansen wordt de vorm van de straalstromen van materie beïnvloed, de straalstromen worden verdraaid in deze coole S-vormen. Astronomen hebben zich vele jaren afgevraagd hoe deze coole vormen ontstaan en nu weten zij het!

Geinig weetje

Een stukje van een witte dwerg ter grootte van een suikerklontje weegt evenveel als een nijlpaard!

More information

   Deze Space Scoop is gebaseerd op ESO and SAAO press releases. 

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Retired Stars Take Up Sculpting!
Retired Stars Take Up Sculpting!

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB