Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Upokojenki, ki kiparita!
8 November 2012

Ko se ljudje upokojijo, si pogosto najdejo nov hobi, kot je slikanje ali ribarjenje, da si zapolnijo čas. Astronomi so nedavno opazili dve ‘upokojeni’ zvezdi (kakršnim rečemo bele pritlikavke) v središču te lepe meglice, ki sta se pričeli ukvarjati s kiparstvom! Rdeča curka snovi, ki streljata iz meglice v dveh smereh, sta ukrivljena v obliki črke S zaradi plesa teh dveh postaranih zvezd.

Ko Soncu podobna zvezda pokuri vse svoje gorivo, se prične sesedati navznoter. Snov v zvezdinem jedru se tesno stisne v majceno, gosto kroglo. Tej krogli pravimo bela pritlikavka. Zvezda tudi izgubi svoje zunanje plasti plina, ki odlebdijo v vesolje. Ta plin ustvari planetarno meglico — čudovite oblake okoli bele pritlikavke, kot je ta na tej novi fotografiji.

Ne zgodi se pogosto, da astronomi najdejo dve beli pritlikavki, ki se gibljeta ena okoli druge. Takim parom dveh zvezd astronomi pravijo ‘dvojne zvezde’. Še bolj nenavadno je, da sta zelo blizu ena drugi! Običajno beli pritlikavki v dvojnem sistemu potrebujeta desetine let za en obhod ena okoli druge. A ti dve potrebujeta le malo več kot en dan!

Medtem ko ti zvezdi ‘plešeta’ ena okoli druge, njuno gibanje vpliva na obnašanje curkov snovi in jih suka v zanimivo obliko črke S. Mnogo let so astronomi tuhtali, kako so ti zasukani curki nastali, sedaj pa vedo!

Cool dejstvo

Kos bele pritlikavke velikosti kocke sladkorja bi tehtal toliko kot nilski konj!

More information

  

To je otroška verzija novice ESO in SAAO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Retired Stars Take Up Sculpting!
Retired Stars Take Up Sculpting!

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB