Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Explozii în spațiu
28 November 2012

Găurile negre au o reputație proastă. Ele sunt cunoscute pentru puterea lor de a face ca lucrurile să dispară pentru totdeauna. Mai puțin cunoscut este faptul că ele pot emite uneori jeturi puternice de materie. Astronomii tocmai au descoperit unul dintre cele mai active jeturi cunoscute, capabil să elimine într-un an suficientă materie pentru a forma 400 de stele asemănatoare Soarelui nostru!

Majoritatea galaxiilor, inclusiv galaxia noastră, Calea Lactee, au câte o gaură neagră în centrul lor. Aceste găuri negre pot fi de milioane sau miliarde de ori mai grele decât Soarele nostru, fiind comprimate până la dimensiunea unei mingi mici. Materia este atât de compactă încât dă naștere unei foarțe gravitaționale foarte puternice – atât de puternică încât poate înghiți până și lumina.

Găurile negre sunt cunoscute prin faptul că atrag materia la fel cum apa dintr-o cadă este atrasă către sifon. Materia formează un disc care se rotește în jurul găurii negre; pe măsură ce acesta capătă viteză, se încălzește și aruncă în exterior cantități enorme de lumină și materie. Aceste jeturi strălucitoare sunt de multe ori generate de nuclee galactice foarte active, numite „quasari”.

Jetul recent descoperit emite de peste 100 de ori mai multă energie decât toate stelele din Calea Lactee la un loc – e un adevărat monstru!

Interesant

Găurile negre nu sunt de fapt găuri ci exact opusul acestora. Ele conțin cea mai mare cantitate de material pe unitatea de volum din Univers. Construiește un model al unui găuri negre pe baza acestei activități UNAWE și află mai multe despre acești monștri misterioși.

More information

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Most powerful Black Hole Blast!
Most powerful Black Hole Blast!
Most Distant Black Hole Blast!
Most Distant Black Hole Blast!

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB