Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Van kleine groene mannetjes tot grote groene sterrenstelsels!
5 December 2012

Er leven samen met jou zeven miljard mensen op deze aarde. Mensen van verschillende leeftijden, lengtes en huidskleuren. Dit is nog niets, er zijn minstens een miljoen maal meer sterrenstelsels in het heelal dan mensen. Ze komen ook in heel veel verschillende soorten voor. 

Pas geleden is een nieuw soort sterrenstelsel toegevoegd aan de lijst. Deze nieuwkomers zijn groter en helderder dan al het andere in het heelal, en alsof dit nog niet interessant genoeg is, gloeien ze in het helder groen.

Deze nieuwe sterrenstelsels behoren tot de meest zeldzame objecten in het hele heelal. We denken dat ze zo helder licht geven door een zwart gat in het centrum. Een zwart gat is een heel klein object met enorme zwaartekracht. Alle materie die te dichtbij komt wordt het zwarte gat ingetrokken, waarna daarvan nooit meer iets wordt gezien. Alle sterrenstelsels hebben waarschijnlijk zo'n groot starend monster in hun centrum, inclusief ons eigen Melkwegstelsel!  

Wanneer een zwart gat nabije materie opzuigt wordt eromheen een schijf gevormd. Stel je dit voor als water dat in een gootsteenputje wegloopt. De schijf wordt warmer en warmer terwijl deze draait waardoor gigantische hoeveelheden helder licht worden uitgezonden. Hierdoor weten we dat zwarte gaten extreem heldere kernen van sterrenstelsels creëren. Maar in tuinboonstelsels gloeit het hele sterrenstelsel!

Geinig weetje

Behalve tuinboonstelsels bestaan er ook doperwtstelsels in het heelal. Ze kregen deze naam omdat ze er net als doperwten uitzien (neem hier een kijkje). Deze kleine sterrenstelsels zijn veel kleiner dan tuinboonstelsels en lichtten op in helder groen door al hun sterren binnenin.

More information

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

From Little Green Men to Big Green Galaxies!
From Little Green Men to Big Green Galaxies!

Printer-friendly

PDF File
986.1 KB