Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Od majhnih zelenih mož do velikih zelenih galaksij!
5 December 2012

Na našem planetu živi poleg vas še sedem milijard ljudi, ki so različnih starosti, velikosti in barve kože. V vesolju pa je veliko več galaksij, kot je ljudi na Zemlji! Tudi te so zelo različnih vrst.

Nedavno so na ta seznam dodali še eno novo vrsto galaksij. Te novinke so večje in svetlejše od česarkoli drugega v vesolju! In kot da to ni že dovolj zanimivo, poleg tega žarijo v zeleni barvi! Zaradi tega jim astronomi pravijo 'zelene fižolaste' galaksije (poglejte majhno zeleno liso fižolaste oblike na sredi te slike).

Te nove galaksije so med najredkejšimi objekti v celotnem vesolju. Astronomi menijo, da tako svetlo sijejo zato, ker je v njihovem središču črna luknja. Črna luknja je zelo drobno telo, ki pa ima zelo močan gravitacijski privlak. Kakršnokoli snov, ki ji pride preblizu, črna luknja posrka vase in snov tako izgine za vedno. Vse galaksije imajo eno od teh pošasti v svojem središču, tudi naša galaksija!

Ko črna luknja sesa vase bližnjo snov, okoli nje nastane disk. Predstavljajte si, kako voda odteka skozi odtok. Snov v disku se vrti vedno hitreje in postaja bolj in bolj vroča, zaradi česar bruha v prostor okoli sebe velikanske količine sijoče svetlobe. Na ta način črne luknje ustvarijo izjemno svetla središča galaksij. Toda v primeru zelenih 'fižolov' žari kar celotna galaksija!

Cool dejstvo

Poleg zelenih 'fižolov' obstajajo v vesolju tudi galaksije 'zeleni grahi'. To ime so dobile, ker so videti kot zrna graha (poglejte tukaj). Te majhne galaksije so veliko manjše od zelenih fižolastih galaksij in svetijo v zeleni barvi zaradi zvezd v njih!

More information

 

To je otroška verzija novice ESO.


Share:

More news
4 August 2020
4 August 2020
30 July 2020
14 July 2020
2 July 2020

Images

From Little Green Men to Big Green Galaxies!
From Little Green Men to Big Green Galaxies!

Printer-friendly

PDF File
986.4 KB