Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Iskanje naših kozmičnih korenin se pričenja
13 March 2013

Danes je odprl oči čisto nov teleskop imenovan ALMA. Ta gigantski teleskop je največji na svetu: sestavlja ga štiriinpetdeset 12-metrskih antenskih krožnikov (približna višina štirinadstropne stavbe!) in dvanajst nekoliko manjših 7- metrskih anten. Skupno 66 anten bo delovalo povezano in tako ustvarilo najmočnejši teleskop na obličju Zemlje! ALMA lahko ujame svetlobo z nekaterih najbolj oddaljenih teles v kozmosu in nam pokaže še nikoli prej videne podrobnosti iz zgodnjega vesolja. Tale veličastna slika prikazuje teleskop ALMA, kako se razteza čez puščavo Atacama v Čilu.

Ko je bilo vesolje še zelo mlado, ga je napolnjevala gosta megla hladnega vodikovega plina. Ta otežuje proučevanje zgodnjega vesolja z običajnimi ‘optičnimi’ teleskopi. ALMA pa ima posebne oči, ki bodo gledale kozmos v drugačni vrsti svetlobe znani kot 'radijska svetloba’. Tako bo lahko pogled teleskopa ALMA prodrl skozi meglo in nam prvič v zgodovini razkril skrivnosti, ki ležijo onstran.

ALMA bo prav tako osvetlila lastnosti nekaterih najhladnejših teles v vesolju. Strmela bo skozi temne oblake plina in prahu, ki imajo le nekaj stopinj nad absolutno ničlo — najnižjo možno temperaturo (−273°C). Če bi želeli doseči še nižjo temperaturo, bi bilo tako kot če bi poskušati iti južneje od južnega pola! Raziskovalci upajo, da bodo odkrili eksotične nove planete, ki se gibljejo okoli tujih sonc, in svetle zvezde-dojenčice, ki pravkar nastajajo v notranjosti gostih oblakov.

Če želite prvi izvedeti skrivnosti, ki jih bo ALMA razkrila o naših kozmičnih koreninah, v prihodnjih mesecih berite Space Scoop!

Cool dejstvo

Teleskop ALMA so zgradili 5000 metrov visoko v gorah puščave Atacama v Čilu, kjer je eden od najbolj suhih krajev na Zemlji! Zahvaljujoč veliki višini in izjemni suhosti tega kraja oblačnost zelo redko zmoti opazovanja. Toda na 5000 metrih nadmorske višine je zrak zelo redek, zato je prisotnost ljudi omejena na absoluten minimum!

More information

   To je otroška verzija novice ESO in NAOJ.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Search for our Cosmic Origins Begins
The Search for our Cosmic Origins Begins

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB