Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Despre sfârșitul Soarelui
10 April 2013

Dacă te numeri printre cititorii fideli ai Space Scoop-ului, cel mai probabil ai văzut deja o mulțime de poze interesante din spațiu. Acum o să ne concentrăm asupra petei neclare de culoare verde din imaginea de mai sus, deoarece ne arată ce se va întâmpla cu Soarele nostru într-un final (nu există motive de îngrijorare totuși, mai sunt cam 5 miliarde de ani până atunci).

Centrul unei stele este un mediu foarte agitat. Gravitația apasă din toate părțile, creând o presiune uriașă și temperaturi ce pot ajunge până la 15 milioane de grade! Acestea sunt condiții propice pentru fuziunea nucleară: atomii se unesc pentru a crea noi elemente chimice, mai grele. De exemplu, doi atomi de hidrogen formează un atom de heliu. Atunci când o stea de mărimea Soarelui și-a consumat tot combustibilul (hidrogenul) viața ei activă se sfârșește.

În ultima fază înainte de final steaua crește în volum, ajungând la dimensiuni de zeci sau sute de ori mai mari decât dimensiunea ei originală; o astfel de stea uriașă poartă numele de gigantă roșie.

La aceste dimensiuni, steaua are probleme în a-și ține materia la un loc, astfel încât straturile exterioare de gaz și praf se împrăștie în spațiu, formând ceea ce astronomii numesc o nebuloasă planetară. Acestă sferă verde, strălucitoate este un exemplu de nebuloasă planetară.

Interesant

Fuziunea nucleară se produce în centrul Soarelui nostru de 4.5 miliarde de ani, și va continua pentru încă cel puțin 5 miliarde de ani. Totuși, în cele din urmă, ea se va sfârși, iar Soarele pe care îl cunoaștem noi va dispărea.

More information

Acest Space Scoop a fost realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

“Aint No Sunshine When She's Gone”
“Aint No Sunshine When She's Gone”

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB