Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
"Ko je ni, ne sije Sonce"
10 April 2013

Če ste redni bralec ali bralka novic Space Scoop, ste doslej verjetno videli že veliko razburljivih slik vesolja. Kljub temu bodite posebej pozorni na tole puhasto zeleno packo, ker je to prihodnost našega Sonca! (A ne skrbite, preden se bo to zgodilo, imamo še 5 milijard let!)

Sredica zvezde je zelo kruto okolje. Z vseh strani pritiska gravitacija in ustvarja ogromen pritisk, temperature pa dosegajo več kot 15 milijonov stopinj! V teh pogojih se lahko dogaja ‘jedrska fuzija ali zlivanje’. To pomeni, da se lahko atomska jedra zlivajo skupaj in ustvarjajo različne kemijske elemente. Na primer, štirje vodikovi atomi ustvarijo en helijev atom. Ko zvezda podobne velikosti kot je naše Sonce porabi vse svoje gorivo (vodik), pride do konca svojega življenja. V zadnji stopnji življenja se napihne na nekajkratnik prejšnje velikosti. Pravimo, da postane rdeča orjakinja.

Ko postane zvezda tako velika, s težavo zadržuje vso svojo snov, zato velik del snovi iz njenih zunanjih plasti odpihne v vesolje. Plin in prah, ki ju zvezda izgubi, tvorita redek oblak, ki mu pravimo planetarna meglica. Ta zelena, žareča krogla je primer planetarne meglice.

 

Cool dejstvo

Jedrska fuzija ali zlivanje se dogaja v sredici našega Sonca že 4,5 milijard let in se bo nadaljevalo še vsaj 5 milijard let! A slej ali prej bo kot v pesmi: “ko je ni, ne sije Sonce".

Andreja Gomboc, FMF UL

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

“Aint No Sunshine When She's Gone”
“Aint No Sunshine When She's Gone”

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB