Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Vidim tvoj halo
30 April 2013

Vesolje je ogromen in prazen prostor. Svetloba z najbližje zvezde izven našega osončja mora potovati skozi prazen temen prostor 4,2 leti preden prispe do naših oči in to kljub temu, da se svetloba giblje hitreje od česarkoli drugega v vesolju in da živimo v zelo gosto naseljenem delu vesolja! A nekako, kljub vsemu temu praznemu prostoru, so galaksije, ki se zaletavajo ena v drugo kar običajen pojav. En tak trk je ujet na tej kozmični fotografiji, ki prikazuje velikanski oblak vročega plina, kako obdaja dve veliki galaksiji v trku, ki nosita oznako NGC 6240.

Dve veliki spiralni galaksiji na sliki sta po velikosti in obliki podobni naši domači galaksiji. Astronomi menijo, da se v središčih obeh galaksij skrivata supermasivni črni luknji, ki se prav sedaj po spirali približujeta ena drugi. Precej verjetno je, da se bosta nekoč zlili v eno samo, še večjo črno luknjo!

Druga posledica tega trka je rojstvo milijonov novih zvezd v ‘zvezdnem baby boom-u’, ki traja že več kot 200 milijonov let! Rojstvo zvezd je sprožilo silovito trčenje, ki je razburkalo plin v obeh galaksijah. V baby boom-u se je rodilo veliko število zvezd, ki imajo večjo maso od našega Sonca. Te so nato končale svoje življenje v močnih eksplozijah supernov, ki so odnesle snov v velikanski oblak, ki obdaja galaksiji in mu pravimo 'halo' vročega plina. Vsebuje dovolj snovi, da bi iz njega lahko naredili 10 milijard Sonc!

Cool dejstvo

In kaj bo za NGC 6240 prinesla prihodnost? Po vsej verjetnosti bo iz dveh spiralnih galaksij nekoč nastala ena velikanska eliptična galaksija. Ta vrsta galaksij je videti kot okrogla, brezoblična gmota brez neke posebne strukture, kot so veličastni spiralni rokavi naše galaksije.

Andreja Gomboc, FMF UL

Share:

More news
4 August 2020
4 August 2020
30 July 2020
14 July 2020
2 July 2020

Images

I Can See Your Halo
I Can See Your Halo

Printer-friendly

PDF File
987.9 KB