Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Så du tror at du sitter stille?
4 July 2013

Sannsynligvis sitter du akkurat nå. Det føles kanskje som du sitter stille, men i dette øyeblikket farer du gjennom verdensrommet med en fart som får de raskeste rakettene til å se ut som de beveger seg med sneglefart! Tenk på jorden – den fullfører en rotasjon hver 24. time. Dette betyr at den spinner med en fart på over 1500 kilometer per time mens du sitter her fullstendig uvitende! Jorden går i tillegg i bane rundt solen og solsystemet går i bane rundt senteret av galaksen vår, Melkeveien. Selv med all denne bevegelsen rykker ikke vannglasset som står på bordet på seg det hele tatt!

Det er ikke alt. Alle galakser spinner. Melkeveien fullfører en rotasjon en gang hvert 250. millioner år eller noe deromkring. I mange år har astronomer mistenkt at denne rotasjonen drives av gass som trekkes inn i galaksen fra omkringliggende materie. Nå har vi endelig sett en galakse som forsyner seg grådig av denne materien. I dette bildet har en kunstner forsøkt å illustrere hva dette ser ut som. Du kan se galaksen i midten av bildet med lange strømmer av gass som faller inn mot den.

Denne  bestemte galaksen er skrubbsulten og, som med deg, blir den større jo mer den spiser. Galakser starter med en mengde gass, men over tid vil denne gassen bli brukt opp fordi nye stjerner dannes fra den. Den ferske strømmen av gass som faller inn i galaksen fyller på med drivstoff som kan brukes til å danne nye stjerner, som gjør at galaksen blir større og lysere!

Kult å vite

Vi kan se denne imponerende hendelsen fordi det ekstremt lyse galaksesenteret til en galakse langt, langt unna er oppstilt bak den spisende galaksen, sett fra vår siktlinje. Lyset må passere gjennom kosmisk støv som omgir den grådige galaksen før den når frem til våre teleskoper, som bokstavelig talt retter en spotlight mot den, slik at vi kan få et detaljert bilde av den.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

So You Think You're Sitting Still?
So You Think You're Sitting Still?

Printer-friendly

PDF File
983.8 KB