Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Torej mislite, da sedite pri miru?
4 July 2013

Zelo verjetno je, da sedajle sedite. Morda se vam zdi, da sedite pri miru, vendar prav to sekundo šibate skozi vesolje s hitrostjo v primerjavi s katero se najhitrejša raketa zdi počasna kot polž! Pomislite na Zemljo—okrog svoje osi se zavrti vsakih 24 ur. To pomeni, da se stvari na njenem površju vrtijo s hitrostjo čez 1.500 kilometrov na uro - to velja tudi za vas, medtem ko sedite in se tega sploh ne zavedate! Zemlja se poleg tega giblje po svoji tirnici okoli Sonca, Osončje pa se giblje okoli središča naše galaksije. Vse to gibanje, a voda v kozarcu na mizi niti ne zadrhti!  

To še ni vse. Vsaka galaksija se vrti. Naša galaksija se zavrti enkrat na 250 milijonov let. Astronomi so mnogo let sumili, da to vrtenje poganja plin, ki ga galaksija potegne nase iz obdajajoče ovojnice snovi. Sedaj pa so končno opazili galaksijo, ki požrešno srka iz takega rezervoarja snovi. Na tej sliki je risar poskušal upodobiti, kako je to videti; vidite lahko galaksijo v sredini slike in dolge tokove plina, ki se stekajo vanjo.

Omenjena galaksija ima apetit sestradanca in tako kot vi, več ko poje, večja bo zrasla. Galaksije imajo v začetku veliko plina, a sčasoma se plin porabi, ker iz njega nastajajo nove zvezde. Sveži tok plina, ki pada na galaksijo, pa obnavlja njeno gorivo za ustvarjanje novih zvezd in tako postaja galaksija vedno večja in svetlejša! 

Cool dejstvo

Ta impresivni dogodek lahko vidimo, ker leži gledano z Zemlje točno zadaj za prehranjujočo se galaksijo, a veliko veliko dlje, izjemno svetlo jedro neke druge galaksije. Svetloba iz tega jedra mora na poti do naših teleskopov skozi kozmični prah, ki obdaja požrešno galaksijo, in jo tako dobesedno postavlja v soj žarometov in nam omogoča, da si jo lahko podrobno ogledamo!

Andreja Gomboc, FMF UL

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

So You Think You're Sitting Still?
So You Think You're Sitting Still?

Printer-friendly

PDF File
983.5 KB