Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
En stjerne med hemmelig identitet
19 August 2013

Du som leser disse romnyhetene jevnlig, husker kanskje en nyhetssak fra noen måneder tilbake om en «særhet blant særinger». Den romnyheten fortalte historien om en magnetar kalt SGR 0418. Magnetarer er små, ultratette stjerner som ser mørke ut for våre øyne. De høres ikke så ekstreme ut, men de er kjent for sine kraftfulle magnetfelt. Faktisk er de milliarder av ganger sterkere enn de magnetene du har på kjøleskapsdøren hjemme, og mye mer kraftig enn noen magnet vi kan lage her på jorda. De er sterke nok til å rive fra hverandre selve byggesteinene verden er laget av. Og ikke nok med det, disse stjernene gjennomgår tilfeldige utbrudd som blant annet inneholder kraftige røntgenstråler.

Men SGR 0418 synes ikke å passe med denne beskrivelsen. For det første synes den å være en mye svakere magnet enn noen annen stjerne av denne typen. På samme måte som andre magnetarer, gjennomgikk den vanlige, brutale stjerneutbrudd som produserte dramatiske røntgenlysglimt.

Men det som gjorde denne magnetaren så mystisk, var at ingen forstod hvordan et så svakt magnetfelt kunne skape så sterke lysglimt! Vel, nå har astronomer fra Den europeiske romfartsorganisasjonen løst mysteriet! Det viser seg at denne underlige magnetaren gjemmer sin virkelige kraft, for den skjuler en av de sterkeste magnetene i hele universet! Selv om denne magnetaren ser helt vanlig ut, har den en superheltidentitet like under overflaten!

Kult å vite

Selv på en avstand på over 900 kilometer fra en magnetar, er styrken fra stjernens magnet så sterk at den kan bokstavelig talt rive deg fra hverandre!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Star with a Secret Identity
The Star with a Secret Identity

Printer-friendly

PDF File
982.8 KB