Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Zvezda s skrivno identiteto
19 August 2013

Redni bralci in bralke Novic iz vesolja - ekskluzivno se morda spomnijo zgodbe izpred nekaj mesecev, ki je govorila o 'čudakinji med čudaki'. Novica z naslovom Dramatični blišč je predstavljala zgodbo magnetarja SGR 0418.

Magnetarji so majcene, ultra-goste zvezde, ki so za naše oči videti temne. Čeprav se morda ne slišijo kot nekaj posebno izjemnega, pa so zloglasno močni magneti. Pravzaprav so več milijardokrat močnejši magneti od tistih, ki jih imate doma na hladilniku, in veliko močnejši od kateregakoli magneta, ki ga lahko izdelamo na Zemlji. So tako močni magneti, da trgajo narazen celo gradnike svojega lastnega sveta. Te zvezde doživljajo naključne pretrese imenovane zvezdni potresi, med katerimi pride do izbruhov močne rentgenske svetlobe.

Toda SGR 0418 ne paše v kalup. Najprej je bilo videti, da je veliko šibkejši magnet kot druge zvezde njegove vrste. Podobno kot drugi magnetarji je doživljal redne, svet- pretresajoče zvezdne potrese, ki so proizvajali dramatične rentgenske blišče.

A ta magnetar je še posebej begal astronome, ker nihče ni razumel, kako lahko tako šibek magnet povzroči tako močne blišče! No, sedaj so astronomi z Evropske vesoljske agencije razrešili skrivnost! Izkazalo se je, da ta potuhnjenec prikriva enega najmočnejših magnetov v celotnem vesolju in skriva njegovo pravo moč. Čeprav je videti kot običajen magnetar, se tik pod površino skriva njegova skrivna identiteta superjunaka!

Cool dejstvo

Celo več kot 900 kilometrov daleč od magnetarja je moč njegovega magneta tako velika, da bi vas lahko dobesedno raztrgala!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Star with a Secret Identity
The Star with a Secret Identity

Printer-friendly

PDF File
982.4 KB