Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Et kolossalt kosmisk krasj
28 August 2013

Som om den majestetiske hjulstrukturen til denne galaksen ikke allerede er vakker nok, gir den rosa gløden bildet en følelse av ro og magi. Men hva vi faktisk ser er ganske voldelig. I dette bildet er det en galaktisk kollisjon på gang mellom en stor spiralgalakse og den lille dverggalakse du kan se til høyre. Den rosa tåken er faktisk en stor sky av gass som dannes når disse galaksene kolliderer og som har en brennende varm temperatur på millioner av grader celsius! Denne skyen er for det meste usynlig for våre øyne, men gassen sender ut massevis av høyenergisk røntgenstråling med ekstremt høye temperaturer.

Nær «hodet» til denne kometformede tåken kan du se et området hvor det ligger en gruppe veldig lyssterke stjerner. Energien fra kollisjonen kan ha forårsaket den enorme stjernedannelsen som foregår der. Kraftige eksplosjoner fra døende stjerner og sterke vinder fra varme, lyssterke stjerner bidrar til at skyen skinner sterkt med røntgenstråler.

Når det gjelder hvor stor denne skyen er, er dette vanskelig å måle. Vi har problemer med å bestemme formen til fjerne kosmiske objekter fordi vi bare har flate, todimensjonale bilder å jobbe med. Det er ikke slik at vi kan fly bakom skyen og ta en titt! Er den rosa tåken tynn og formet som en pannekake? Eller er den tykkere, som en fet regnsky? Så lenge vi ikke kjenner formen dens, kan vi ikke si med sikkerhet hvor stor den er. Hvis den er tynn som en pannekake vil den ha 40 000 ganger så mye masse som solen. Hvis den er mer kuleformet, vil den ha bortimot 3 millioner ganger så mye masse som solen!

Kult å vite

Når en kollisjon skjer på jorden, mellom to biler for eksempel, er det over i løpet av en brøkdel av et sekund. Men en kollisjon mellom to galakser går i sakte film: den holder på i millioner av år. Astronomer tror at kollisjonen i bildet vil strekke seg over 50 millioner år!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Colossal Cosmic Crash
A Colossal Cosmic Crash

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB