Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Velikansko kozmično trčenje
28 August 2013

Če mogočna, vrtinčasta stuktura galaksije na tej fotografiji ni dovolj lepa že sama po sebi, je tu še rožnat halo, ki narediti čarobno piko na i.  A to kar gledamo, je pravzaprav zelo nasilno. Na tej sliki se dogaja galaktično trčenje med veličastno spiralno galaksijo in majceno pritlikavo galaksijo, ki jo lahko vidite na desni. Rožnata meglica je v resnici velikanski oblak plina, ki žari pri milijonih stopinj Celzija in je nastal, ko sta se ti galaksiji zaleteli! Za naše oči je ta oblak večinoma neviden, ker pa ima izredno visoke temperature, svetlo sije v visoko-energijski rentgenski svetlobi.

V bližini 'glave' te kometu podobne meglice lahko vidite območje s skupino zelo svetlih zvezd. Prav energija trka je morda tu povzročila hitro nastajanje novih zvezd. Silovite eksplozije umirajočih zvezd in viharni vetrovi z vročih, svetlih zvezd pomagajo oblaku, da ostaja vroč in še naprej svetlo sije v rentgenski svetlobi.

Kako velik je ta oblak, pa je težko izmeriti. Težko je namreč določiti obliko daljnih kozmičnih teles. Imamo samo navadne, 2-dimenzionalne slike, ne moremo pa leteti okoli teles in jih pogledati še z druge strani! Je ta rožnata meglica tanka in podobne oblike kot palačinka? Ali pa je debejejša kot kak debel deževni oblak? Dokler ne poznamo njene oblike, ne moremo z gotovostjo trditi, kako velika je. Če je tanka kot palačinka, potem ima snovi za okrog 40.000 Sonc. Če je bolj okrogla, pa je ima kar za okrog 3 milijone Sonc!

Cool dejstvo

Ko se na Zemlji zgodi trk, na primer med dvema avtomobiloma, je vsega konec v trenutku. Trk med dvema galaksijama pa se zgodi kot v počasnem posnetku in se vleče in vleče milijone let. Astronomi ugibajo, da bo tale trk trajal še okrog 50 milijonov let!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Colossal Cosmic Crash
A Colossal Cosmic Crash

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB