Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Har noen lyst på en drink?
11 December 2013

Man finner liv nesten over alt på jorden, fra polene til ekvator, fra havbunnen til fjelltopper, og fra tørre daler til kanten av vulkaner. I løpet av de siste 3,7 milliarder årene har livet på jorden tilpasset seg nesten hvert eneste tenkelige miljø. Men hva er det med jorden som gjør den så velegnet for liv? Vel, det er mange grunner, men den viktigste er vann.

På jorden har vi fortsatt ikke oppdaget en organisme som ikke trenger vann for å overleve. For eksempel består menneskekroppen av nesten 60 prosent vann og vi kan ikke gå lenger enn et par dager uten. Heldigvis ligger jorden i akkurat riktig avstand fra solen slik at vann kan eksistere i flytende form. Hvis jorden var mye nærmere solen, ville havene ha tørket opp, og dersom jorden gikk i bane mye lenger unna solen ville havene ha frosset til is.

Men finnes det vann andre steder? Ved å bruke det kraftfulle øyet til NASAs romteleskop Hubble har vitenskapsmenn nettopp funnet vann i atmosfæren til fem fjerne planeter! (En atmosfære er et teppe av gasser som omgir en planet, slik som luften vi puster og som omgir oss her på jordkloden.)

Betyr dette at disse planetene er som hjemmet vårt? Dessverre ikke. Alle de fem planetene er kjent som «Varme Jupiterplaneter». De er hundrevis av ganger mer massiv enn jorden, går i bane veldig nærme stjernene sine og er tildekket av brennende varm gass. Disse bildene åpner døren for videre inspeksjon av hvor mye vann som er tilstede i atmosfæren til planeter langt unna vårt eget solsystem, spesielt de som ligner på jordkloden!

Kult å vite

Jordens atmosfære inneholder ikke bare oksygen. Den består hovedsakelig av en gass kalt nitrogen og den inneholder litt vann. Hvis temperaturen i ditt området er akkurat riktig, kan du se vann klumpe seg sammen i luften og danne tåke eller falle fra himmelen som snø.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Water Found on Five Alien Worlds
Water Found on Five Alien Worlds

Printer-friendly

PDF File
942.0 KB