Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Bi kdo kaj popil?
11 December 2013

Na Zemlji lahko najdemo življenje skorajda povsod, od polov do ekvatorja, od dna morij do vrhov gora in od suhih dolin do robov vulkanov. V zadnjih 3,7 milijardah let se je življenje na Zemlji prilagodilo skoraj vsaki vrsti okolja, ki si jo lahko zamislimo. A kaj je tako posebnega na Zemlji, da je tako zelo primerna za obstoj življenja? No, veliko stvari, toda številka ena je voda.

Na Zemlji še nismo našli organizma, ki za preživetje ne bi potreboval vode. Na primer, človeško telo je narejeno iz skoraj 60 odstotkov vode, brez nje pa lahko preživimo le nekaj dni. K sreči leži Zemlja na ravno pravšnji oddaljenosti od Sonca, da je na njej voda v tekoči obliki. Če bi bila Zemlja bližje Soncu, bi se oceani posušili. Če bi bili na tirnici bolj daleč od Sonca, pa bi oceani zamrznili.

Toda ali obstaja voda tudi na drugih svetovih? Znanstveniki so uporabili močno oko Nasinega vesoljskega teleskopa Hubble, da so našli vodo v atmosferah petih daljnih planetov! (Atmosfera je odeja plina, ki obdaja planet, podobno kot zrak, ki ga dihamo, obdaja nas na Zemlji.)

Ali to pomeni, da so ti planeti kot naš dom - Zemlja? Žal ne. Vseh pet planetov spada med tako imenovane 'vroče Jupitre'. Imajo nekaj stokrat več mase kot Zemlja, so zelo blizu svojim zvezdam in pokriti z vrtinčastim, ognjeno vročim plinom. To odkritje odpira vrata nadaljnim raziskavam o tem, koliko vode je prisotne v atmosferah planetov, ki so daleč vstran od planetov našega Osončja, zlasti tistih, ki so podobni Zemlji! 

 

Cool dejstvo

Zemljina atmosfera ni samo iz kisika. Večinoma je sestavljena iz plina z imenom dušik, vsebuje pa tudi nekaj vode. Če je temperatura v vašem kraju ravno pravšnja, lahko vidite vodo v zraku, ki se združuje v drobne kapljice megle ali celo pada z neba kot sneg.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Water Found on Five Alien Worlds
Water Found on Five Alien Worlds

Printer-friendly

PDF File
941.5 KB