Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
אסטרואיד עם לב של אבן

5 בפברואר 2014, ה' באדר א' ה'תשע"ד

5 February 2014, Jerusalem

אסטרואידים אינם נוחים לצילום. האם תוכלו לדמיין כמה קשה לעקוב אחר אחד מגושי הסלע הזעירים והכהים הללו על רקע החשכה של שמי הלילה שלנו? בנוסף, הם לא נשארים במקום אחד. כמו כדור הארץ, אסטרואידים סובבים את השמש. וכשכדור הארץ מסתובב, אסטרואידים שונים נכנסים לשדה הראייה שלנו.

אך אסטרונומים לא מוותרים בקלות, ואסטרואידים הם עצמים שאסטרונומים מאוד רוצים לחקור.

ההבנה ממה עשויים אסטרואידים תעזור לנו לגלות כיצד הכוכב שלנו ומערכת השמש נוצרו. מחקר שלהם יכול אף לשמור על ביטחוננו – לדעת היכן נמצאים אסטרואידים וכיצד הם נעים אומר גם שנדע האם אחד מהם במסלול התנגשות עם כדור הארץ!

האסטרואיד בתמונה הזו נקרא איטוקאווה. הוא התפרסם ב-2005, כאשר חללית יפנית ששמה הַיָּבּוּסָה ביקרה אותו וצילמה כמה תמונות – כולל את זו. הודות להיבוסה, אנו יודעים את צורתו המדויקת (והמשונה) ואת גודלו של האסטרואיד, שהוא קצת פחות מפעמיים גובהו של מגדל אייפל. אבל מה נמצא מתחת לפני השטח שלו?

על מנת לענות על השאלה הזו, עיני האסטרונומים בלשו אחר איטוקאווה פעם נוספת, באמצעות טלסקופים ברחבי העולם. ע"י מעקב צמוד אחר סיבובו של האסטרואיד ושימוש במדידות מדויקות של צורתו המוזרה, אסטרונומים יכלו להביט אל מתחת לפני השטח, אל תוך לבו הסלעי של איטוקאווה. מה שמצאו היה אכן מוזר מאוד.

מבפנים, נראה שהאסטרואיד עשוי משתי חתיכות שונות מאוד של סלע, שאיכשהו התמזגו יחד. הדבר אומר שאיטוקאווה ככל הנראה נוצר כאשר שני אסטרואידים התנגשו ונצמדו יחדיו!

עובדה מגניבה

משימתה של היבוסה לאיטוקאווה הייתה למעשה קצת אסון. החללית הייתה אמורה לאסוף דגימות של חומר מהאסטרואיד, אבל היא לא עבדה כמו שצריך. למרבה המזל, החללית התנגשה במקרה באסטרואיד וגירדה ממנו מעט סלע, אותו יכלה להביא הביתה!

תורגם על ידי יונתן ואבישג עמית-שפירא

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Asteroid with a Heart of Stone
The Asteroid with a Heart of Stone

Printer-friendly

PDF File
980.6 KB