Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Cea mai mare stea galbenă din Univers
14 March 2014

Ce putem vedea în acestă imagine? Îți dau un indiciu - nu este o imagine a Soarelui.

Majoritatea oamenilor îți vor spune că Soarele este galben, dar dacă ai putea zbura în spațiu ca să te uiți la Soare (fără a orbi), ai vedea că acesta este alb. Acest lucru se datorează faptului că lumina Soarelui include toate culorile curcubeului. Când toate sunt amestecate, aceste culori apar ca albe. Soarele nostru apare galben văzut de pe Pământ datorită atmosferei (gazele care înconjoară planeta noastră).

Lumina albastră reflectă particulele din atmosferă, precum praful și apa, fiind împrăștiată în toate direcțiile înainte de a ajunge la ochii noștri. Lumina roșie este mai puțin ușor de împrăștiat și poate călători prin atmosferă spre ochii noștri. Acest lucru face ca lumina razelor soarelui să pară mai roșii decât sunt în realitate.

Cu toate acestea, există stele stele galbene (și stele albastre, de asemenea!) Această imagine este o interpretare artistică a uneia dintre cele mai rare și minunate stele din univers - un hipergigant galben. De asemenea, puteți vedea o stea însoțitoare mai mică în partea dreaptă.

Există doar câteva zeci de  hiper-giganți galbeni cunoscuți în galaxia noastră,  și aceasta este cea mai mare văzută vreodată. Dacă această stea avea dimensiunea roții London Eye, folosind aceeași scală, Soarele nostru ar fi dimensiunea unei portocale!

Dar steaua nu a fost întotdeauna la fel de mare ca astăzi; în ultimii 40 de ani ea s-a extins rapid.Cu ani în urmă, steaua ardea combustibil pe bază de hidrogen - așa cum face Soarele nostru acum - și era mult mai mică. Dar apoi a rămas fără combustibil transformându-se într-o stea roșie uriașă (numită super-gigant), înainte de a-și pierde stratul exterior, devenind un hiperigant galben mult mai strălucitor.

 Astăzi, această stea strălucește de un milion de ori mai puternic ca Soarele nostru și, în ciuda distanței sale uriașe de Pământ, acest hiperigant galben poate fi văzut cu ochiul liber!

Interesant

Acest hiper-gigant galben este a 12-a cea mai mare stea cunoscută în întregul Univers!


Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Winner of the Golden Globe Award
Winner of the Golden Globe Award

Printer-friendly

PDF File
906.2 KB