Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Timpul zboară într-o lume străină
30 April 2014

Universul nostru este într-o permanentă mișcare. Nu cu mult timp în urmă, Space Scoop a explicat că în acest moment ne deplasăm prin spațiu cu sute de mii de kilometri pe oră! Pământul se mișcă, sistemul nostru solar se mișcă și chiar și Galaxia noastră se plimba prin spațiu.

Folosim mișcările Pământului prin spațiu pentru măsurarea timpului. Numim o zi timpul necesar Pamantului pentru a realiza o rotatie în jurul axei sale, iar un an este timpul necesar pentru a realiza o orbită în jurul Soarelui.

Dar lungimea unei rotații și a unei orbite poate fi diferită pe alte planete. De exemplu, o orbită (sau "an") pe Mercur durează doar 87 de zile pământești. Acest lucru înseamnă că Mercur orbitează Soarele de patru ori în fiecare an pământesc. Deci, dacă aveați 10 ani pe Pământ, ați fi de 40 de ani pe Mercur!

Durata zilei este si ea diferită pe alte planete. De exemplu, o zi pe Jupiter durează doar 10 ore pe Pământ. Astronomii au măsurat acum lungimea unei zile pe o planetă din afara sistemului nostru solar (o exo-planetă)!

Beta Pictoris b este o planetă care orbitează o stea îndepărtată. Planeta este de 16 ori mai mare decât Pământul, dar are o zi care durează doar 8 ore! Aceasta înseamnă că planeta trebuie să se rotească prin spațiu la aproape 100.000 kilometri pe oră!

 

Interesant

Beta Pictoris B se rotește mult mai repede decât orice planetă din sistemul nostru solar. Prin comparație, Jupiter se rotește la aproximativ 47 000 km pe oră, în timp ce Pământul se rotește la numai 1700 km pe oră.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Time Flies on an Exoplanet
Time Flies on an Exoplanet

Printer-friendly

PDF File
912.6 KB