Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Kako beži čas na tujem svetu
30 April 2014

Naše vesolje je v nenehnem gibanju. Ne tako dolgo nazaj je ena od novic Iz vesolja - ekskluzivno pojasnila, da ravno ta trenutek letite skozi vesolje s hitrostjo več sto tisoč kilometrov na uro! Zemlja se giblje, naše osončje se giblje in celo naša galaksija drsi skozi vesolje.

Gibanje Zemlje skozi vesolje uporabljamo za merjenje časa. Času, v katerem se Zemlja zavtri okrog svoje osi za en cel obrat, pravimo en ‘dan’. Leto pa je čas, ki ga Zemlja potrebuje, da naredi en cel obhod okoli Sonca.

Toda dolžina enega vrtljaja in enega obhoda okoli Sonca sta na drugih planetih drugačni. Na Merkurju, na primer, traja en obhod (ali ‘leto’) samo 87 Zemljinih dni. To pomeni, da Merkur v enem Zemljinem letu štirikrat obkroži Sonce. Zato, če ste na Zemlji stari 10 let, bi bili na Merkurju stari 40 let!

Tudi dolžina dneva je na drugih planetih drugačna. Na primer, en dan na Jupitru traja samo 10 Zemljinih ur. Astronomi pa so sedaj izmerili dolžino dneva na nekem planetu izven našega osončja (na eksoplanetu)!

Planet z oznako Beta Slikarja b je v tirnici okoli daljne zvezde. Je 16-krat večji od Zemlje, njegov dan pa traja samo 8 ur! To pomeni, da je hitrost vrtenja na planetovem ekvatorju skoraj 100.000 kilometrov na uro! 

 

Cool dejstvo

Beta Slikarja b se vrti veliko hitreje od kateregakoli planeta v našem osončju. Za primerjavo, hitrost vrtenja na Jupitrovem ekvatorju je okrog 47.000 kilometrov na uro, na Zemljinem pa le 1700 kilometrov na uro.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Time Flies on an Exoplanet
Time Flies on an Exoplanet

Printer-friendly

PDF File
944.8 KB