Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Iøynefallende romteknologi gjenoppretter syn
4 November 2014

Millioner av mennesker rundt om i verden har tatt laserbehandling for å korrigere synet sitt. Men visste du at dette bare er mulig takket være teknologi utviklet for bruk i verdensrommet?

Hvis du ser på et fiksert punkt mens du vipper og rister på hodet ditt, vil blikket ditt holde seg på samme sted. Dette gjør at du kan se klart selv når du beveger deg rundt. De fleste skapningene på Jorden har denne evnen, selv når vi går helt tilbake til dinosaurene. Det er et fiffig triks fra naturens side som vi ikke tenker på en gang.

Hjernen din mottar hele tiden signaler fra ditt indre øre. Disse beskjedene  forteller deg hvilken retning som er hvilken, hjelper deg å holde balansen og holde blikket ditt stabilt. Dette er mulig på grunn av gravitasjon, som forteller oss hvilken vei som er ned.

Men hvordan takler astronauter dette i verdensrommet hvor det ikke er gravitasjon? Hvordan holdes blikket deres på en dataskjerm når de svever rundt ombord på Den internasjonale romstasjonen?

For å utforske dette fenomenet, har forskere lagd et spesielt instrument for å måle astronautenes øyebevegelser, uten at instrumentet komme i veien for det astronautene driver med. Dette instrumentet består av en hjelm med et kamera som tar bilder av astronautenes øyne og sjekker hvor de ser hen.

Tilbake på Jorden har det samme instrumentet gitt leger muligheten til å utføre delikate laserbehandlinger på øyne som har forbedret livet til millioner av mennesker!

Kult å vite

Romteknologi har hatt stor innvirkning på hverdagslivet vårt på mange måter. Noen store, slik som muligheten til å sende informasjon på tvers av jordkloden i løpet av sekunder, samt skapelsen av kunstige kroppsdeler (proteser). Og noen små, som de behagelige sålene i skoene dine eller såkalte «memory foam»-madrasser.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Astronaut Wearing The Eye Tracking Device
Astronaut Wearing The Eye Tracking Device

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB