Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Nekaj novega na nebu!
25 March 2015

Leta 1670 so nekateri največji astronomi tistega časa opazovali zvezdnato nebo. In medtem ko so iz svojih domov širom sveta zrli v temno nočno nebo, so osupli opazili, da se je na nebu pojavila svetla točka, ki je prej ni bilo! Ko so jo proučili, so sklenili, da je to 'nova' (kar pomeni “nekaj novega na nebu”) in jo poimenovali ‘Nova Vul’.

Nova je močna eksplozija na zvezdi, ki povzroči, da le-ta v trenutku postane veliko svetlejša. Ostanke Nove Vul laho vidite na tej fotografiji.

Morda se sprašujete, kaj je razlika med novo in supernovo? Nova se zgodi, ko bela pritlikavka in neka druga zvezda živita v istem sistemu in se gibljeta ena okoli druge.

Požrešna bela pritlikavka krade snov s svoje spremljevalne zvezde in ji slej ko prej pobere toliko snovi, da sama postane nestabilna. Ko se to zgodi, nenadoma eksplodira kot nova in razvrže vroč plin v prostor okoli sebe. A za razliko od supernove, kjer zvezdo raznese, pri novi zvezda preživi eksplozijo.

In sedaj, 300 let po pojavu Nove Vul, imajo astronomi novo sled v tej kozmični uganki. Izkazalo se je, da ta starodavna svetloba sploh ni bila nova!

Namesto tega so astronomi sedaj razkrili, da je bila nekaj veliko redkejšega in bleščečega – spektakularen trk dveh zvezd! Zvezdno trčenje je bilo tako silovito, da je ena od zvezd eksplodirala, snov iz notranjosti obeh zvezd pa je bruhnilo v okoliški prostor.

Cool dejstvo

Supernova običajno izvrže dovolj snovi, da bi iz nje naredili celo Sonce, kar je 10.000-krat več kot nova!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Something New in the Sky!
Something New in the Sky!
Something New in the Sky!
Something New in the Sky!

Printer-friendly

PDF File
968.9 KB