Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Radioul Phoenix a revenit la viață
9 September 2015

Cunoști povestea phoenix-ului? Phoenix-ul este o pasăre mitică, aurie, care trăiește sute de ani. Atunci când îmbătrânește și devine fragilă, arde în flăcări și reînvie din propria cenușă pentru a  începe un nou ciclu.

Nu se întâmplă adesea ca poveștile să fie și adevărate, mai ales poveștile dramatice ca cea a phoenix-ului. Dar universul ascunde multe mistere, iar astronomii tocmai au observat cum o regiune din spațiu, demult apusă,  “a revenit la viață”. Foarte asemănător pasării mitice Phoenix!

Povestea începe cu miliarde de ani în urmă, când o gaură neagră supermasivă a revenit violent la viață. Acesta a început să arunce jeturi enorme de particule cu energie ridicată. Jeturile au fost atât de puternice încât particulele s-au împrăștiat pe sute de mii de ani lumină, creând un nor luminos și strălucitor.

Pentru milioane de ani norul a strălucit puternic în spațiu, nu în lumina vizibilă cu ochiul liber, ci în unde radio. Acest lucru s-a întâmplat pănâ când norul a rămas fără energie și a trecut din nou în întuneric.

Dar povestea nu se sfârșește aici.

Mulți ani mai târziu un alt eveniment violent a avut loc în vecinătatea acestui nor gigant, atunci când două grupuri de galaxii s-au ciocnit una de cealaltă.

Coliziunea a trimis o undă de șoc care a acționat asupra norului. Energia primită a facut ca norul să strălucească din nou, iar radio-ul Phoenix a reînviat.

Un portret al acestui radio reînviat poate fi văzut mai sus. Norul strălucitor este reprezentat de distorsiunea verde situată în partea stângă în fotografie.

Interesant

Multe obicte astronomice emit unde radio, dar acest lucru nu se știa până în 1932!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Rise of the Radio Phoenix
Rise of the Radio Phoenix

Printer-friendly

PDF File
971.8 KB