Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Universe Awareness: Eén van de Meest Innovatieve Educatieve Programma’s
5 October 2017, Leiden

Op woensdag 4 oktober tijdens de HundrED Innovatie Conferentie werd Universe Awareness (UNAWE) officieel aangekondigd als één van HundrED’s Honderd Wereldwijde Inspirerende Innovaties in Onderwijs.

Een Wereldwijde Inspirerende Innovatie in Onderwijs

De missie van HundrED is scholen helpen te ontwikkelen door het vinden en delen van inspirerende innovaties in K12 onderwijs. “Zonder inspirerende vernieuwers, zoals Universe Awareness, zou onderwijs niet blijvend kunnen ontwikkelen en floreren, vaak in moeilijke tijden”, stelt Jessica Spencer-Keyse, Hoofd Internationaal Onderzoek bij HundrED.

“UNAWE inspireert kinderen met de de pracht en grootsheid van het Universum”, zegt oprichter, en Leiden Professor Sterrenkunde, George Miley. Het doel is tweezijdig: laten zien hoe spannend wetenschap en technologie zijn, en stimuleren van wereldburgerschap. “Deze erkenning HundrED is een enorme eer en een waar genoegen ”.

Om de 100 vernieuwingen aan te kondigen, organiseerde HundrED een spraakmakende besloten conferentie voor wereldleiders van onderwijsinnovatie in Helsinki, Finland. Middels een innovatieve benadering biedt Universe Awareness lesmateriaal van hoge kwaliteit aan docenten en ouders wereldwijd. Daarmee kunnen kinderen het Universum verkennen waarin we leven, en wordt de tweezijdige doelstelling behaald.

“Diepgaand onderzoek plegen naar de komende 100 jaar in onderwijs was zeer inspirerend”, aldus Spencer-Keyse. “We kijken uit naar het delen van de enerverende innovatie van Universe Awareness op wereldwijde schaal, en deze zowel online als offline te verspreiden.”

Universe Awareness richt zich op kinderen van 4 tot 10 jaar oud (met name uit minderbedeelde gemeenschappen). Het programma levert lesmaterialen, docenttrainingen en studentambassadeur programma’s in meer dan 63 landen wereldwijd.

HundrED's Internationale Lijst van Honderd Inspirerende Innovaties 2017

Het afgelopen jaar speurde HundrED de wereld af naar honderd inspirerende vernieuwingen in onderwijs. Onder leiding van hun eigen onderzoeksteam werd elke vernieuwing zorgvuldig beoordeeld en gewaardeerd door een adviespanel van experts.

De honderd vernieuwingen zijn gekozen middels een evaluatiemodel dat uit drie stappen bestaat: (professionele beoordeling (door het adviespanel), zelfbeoordeling (door een vernieuwende ontwikkelaar) en intercollegiale beoordeling. De innovaties zijn onderverdeeld in vijf categorieën, die vragen beantwoorden als: Welke vaardigheden hebben onderwijzers van de toekomst nodig, welke rol speelt de docent, hoe moet leren worden getoetst, en wat is een effectieve leeromgeving?

More information

Over Universe Awareness

Universe Awareness (UNAWE, dat ‘met jou’ betekent in Zulu) is een programma om kinderen van 4-12 jaar te inspireren met de wonderen van ons Universum. In 2006 werd de UNAWE International Office opgericht aan de Leidse Sterrewacht van Universiteit Leiden in Nederland. In 2011 kreeg UNAWE een subsidie van de Europese Unie om UNAWE drie jaar lang te bekostigen in zes verschillende landen. Sindsdien is het UNAWE netwerk uitgegroeid tot 63 landen wereldwijd.

Dankzij dit netwerk, dat bestaat uit duizenden toegewijde onderwijzers en sterrenkundigen, heeft UNAWE inmiddels meer dan een half miljoen kinderen bereikt over de hele wereld. Tevens zijn in de afgelopen vijf jaar meer dan 9000 leraren getraind, tienduizend Earth Balls en 1050 Universe in a Box leskisten internationaal verspreid, en 356 Space Scoops gepubliceerd in 33 talen.

De educatieve waarde van Universe Awareness heeft erkenning gekregen van Science Magazine met diens Science Prize for Online Resources in Education (SPORE) prijs in 2011. De Universe Awareness Earth Ball is bekroond met de Prijs voor het Beste Onderwijsmateriaal door Scientix in 2015. De Space Scoop website is in 2016 aangewezen als één van de Great Websites for Kids door de American Library Association.

Over HundrED

HundrED is a non profit organisatie in Finland dat jaarlijks een wereldwijde selectie maakt van honderd inspirerende innovaties in K12 onderwijs. HundrED Global bestaat uit ambitieuze, internationale innovaties die wereldwijd onderwijs vernieuwen. Deze projecten transformeren K12 onderwijs en veranderen de wijze waarop kinderen en jongeren onderwijs krijgen, met nieuwe manieren van leren, lesgeven, beoordelen en leiden. Deze innovaties variëren van kleine klassikale projecten tot grootse landelijke initiatieven. De belangrijkste voorwaarden zijn dat ze baanbrekend, schaalbaar, en reproduceerbaar zijn.

Links

HundrED: https://hundred.org

Universe Awareness: http://www.unawe.org

UNAWE promo video: https://youtu.be/t1whhpbWDnk

Universe Awareness op HundrED: https://hundred.org/en/innovations/universe-awareness

Contacts

Michael de Korte
UNAWE Communications Officer
Leiden, Netherlands
Cell: +31623023196
Email: michaeldekorte@strw.leidenuniv.nl

Share:

Images

UNAWE Guatemala
UNAWE Guatemala
HundrED UNAWE screenshot
HundrED UNAWE screenshot
Selected for hundrED
Selected for hundrED
UNAWE Logo 768
UNAWE Logo 768