Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Een spannend spelletje sterrenkaarten
28 September 2011

Als je een kaartspel zou spelen waarbij je punten kan verdienen met verschillende typen sterren uit het heelal, zou je zeker wel een kaart willen hebben van de Gele Hyperreus ster. Kijk maar eens naar de Gele Hyperreus die je in deze foto ziet. Hij is zo’n twintig keer zwaarder, duizend keer groter en hij schijnt 500 duizend keer helderder dan onze Zon! Je zou wel heel veel geluk hebben als je zo’n kaart gespeeld zou krijgen, want Gele Hyperreuzen zijn heel zeldzaam.

Laten we eens wat beter kijken naar de grootte van de Gele Hyperreus die je hier ziet. Als je onze Zon zou vervangen door deze ster, zou de Aarde er helemaal in verdwijnen en de planeet Jupiter zou net boven het oppervlak cirkelen! Ondertussen zou de omringende laag van stof en gas (die je in de foto ziet als een donkere ring om de witte ster heen) nog verder reiken dan de verre planeet Neptunus!

Deze ster is altijd een zwaargewicht geweest, maar hij was niet altijd zo groot als dat hij op dit moment is. Toen de ster nog waterstof verbrandde om helder te schijnen – zoals onze Zon nu ook doet – was hij nog veel kleiner van formaat. Maar toen deze brandstof opraakte, groeide de ster uit tot een grote Rode Hyperreus ster. Later werd het een Gele Hyperreus, die nog veel helderder is dan een Rode Hyperreus.

En dit is ook nog niet het einde van het verhaal. Uiteindelijk zal de ster sterven door een zogenoemde supernova-explosie. Dit zal een van de eerst volgende supernova-explosie zijn in ons heelal.

 

Geinig weetje

Over zo’n vijf miljard jaar zal de brandstof van onze Zon opraken. Hij groeit dan uit tot een Rode Reus. Een Rode Reus is kleiner dan een Rode Hyperreus, maar de Zon zal dan nog steeds zo groot zijn dat de Aarde erin verzwolgen wordt! 

More information

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een persbericht van ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Stellar Top Trumps
Stellar Top Trumps

Printer-friendly

PDF File
915.2 KB