Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Een sprookje in de ruimte
2 May 2012

"Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land?", vroeg de heldere ster toen hij zag dat zijn straling stofkorreltjes in de ruimte verlicht. Wat een verrassing, toen de ster het antwoord hoorde: "Deze stofwolken!"

Nou ja, sterren kunnen natuurlijk niet praten, maar deze stofwolken zijn mooier dan de sterren die hen verlichten. Ze heten 'reflectie-nevels', omdat ze het licht van nabij gelegen sterren 'reflecteren', ofwel terugkaatsen. Het woord 'nevel' komt van het Latijnse woord Nebula, wat wolken betekent.

Het weerkaatste sterlicht zie je in het blauw en wit op deze foto. Het stof straalt zelf ook een beetje licht uit. Dat zie je in het oranje. De oranje gebieden zijn de plaatsen waar het stof is samengeklonterd.

Onze ogen kunnen het licht van het stof niet zien, maar een speciale telescoop, APEX genaamd, kan het wél zien. Zonder APEX zouden de sterrenkundigen helemaal niets zien, alleen zwarte leegheid die alles blokkeert wat er eventueel achter ligt.

Het is belangrijk dat sterrenkundigen deze gebieden wél kunnen zien, omdat in deze wolken van stof en gas nieuwe sterren worden geboren.

Geinig weetje

De APEX-telescoop staat in een woestijn in Zuid-Amerika op wel 5100 meter boven zeeniveau!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Fairytale in Space
A Fairytale in Space

Printer-friendly

PDF File
1022.0 KB