Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Pravljica v vesolju
2 May 2012

"Zrcalce, zrcalce na steni povej, kdo je najlepši v deželi tej?” je vprašala svetla zvezda, ko si je ogledovala svojo svetlobo, ki se je odbijala od zrnc vesoljskega prahu. In kako je bila zvezda presenečena, ko je zaslišala odgovor: “Oblaki prahu!” 

No prav, zvezde ne morejo zares govoriti, vseeno pa so tile oblaki prahu lepši kot zvezde, ki jih osvetljujejo. Imenujejo se refleksijske meglice ali nebule, ker odbijajo (reflektirajo) svetlobo bližnjih zvezd, beseda ‘nebule’ pa je latinski izraz za ‘oblake’. 

Odbita zvezdna svetloba je na fotografiji prikazana z modro in belo barvo. Prah oddaja tudi nekaj svoje lastne svetlobe, ki je na fotografiji prikazana z oranžno. Oranžna področja na sliki tako prikazujejo, kje se je zbralo veliko prahu. 

Naše oči ne morejo videti nizko-energijske svetlobe prahu, poseben teleskop imenovan APEX pa jo lahko opazuje. Brez APEX-a astronomi ne bi videli teh zgoščin prahu - videli bi nič oziroma le črno praznino, ki bi zakrivala karkoli že leži za njo. 

Vendar pa je za astronome pomembno, da vidijo območja prahu v vesolju, saj se v oblakih prahu in plina rojevajo nove zvezde. 

 

Cool dejstvo

Teleskop APEX stoji v puščavi v Južni Ameriki na okrog  5100 metrih nadmorske višine!

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release 1219.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Fairytale in Space
A Fairytale in Space

Printer-friendly

PDF File
1022.4 KB