Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
O poveste din Spațiu
2 May 2012

„Oglinjoară, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă dintre toate?” a întrebat steaua privind cum lumina  sa era reflectată de particulele de praf din spațiu. Și ce surpriză a avut acesta când a auzit râspunsul: „Acești nori de praf!”

Bine, stelele nu pot vorbi în realitate, dar acești nori de praf sunt mult mai frumoși decât steaua care îi luminează. Ei se numesc  nebuloasă de reflecție deoarece reflectă lumina stelelor din vecinătate, iar „nebula” este echivalentul în limba latină pentru „nori”.

Lumina reflectată are culorile  alb și albastru în acestă fotografie . Praful emite și el lumină,  care aici are culoarea portocalie. Aceste zone portocalii ne arată zonele unde praful este mai dens.

Ochii noștri nu pot detect alumina infraroșie emisă de praf, dar un telescop special, numit APEX, poate să o detecteze. Fără APEX astronomii  ar vedea doar pete negre care ar bloca tot ceea ce se află în spatele lor.  Este important pentru astronomi să poată vedea aceste regiuni, deorece în acesti nori de praf si gaz se nasc stelele noi.

Interesant

Telescopul APEX se află situat în America de Sud la cca 5100m deasupra nivelului mării!

Notes

Acest Space Scoop este realizat pe baza unui comunicat de presa de la ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Fairytale in Space
A Fairytale in Space

Printer-friendly

PDF File
983.9 KB