Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Videti stvari v drugačni luči
31 May 2012

Ko po dežju posije Sonce, lahko vidite na nebu čudovito mavrico. Do tega pride zato, ker po dežju ostanejo v zraku drobne dežne kapljice in povzročijo, da se Sončeva svetloba razcepi v vse barve mavrice. In njena skrivna paleta barv je razkrita.

A svetloba ima še mnogo drugih skrivnosti. Na primer, ali ste vedeli, da je svetloba, ki jo lahko vidimo z našimi očmi, le ena od mnogih različnih vrst svetlobe? Verjetno ste že slišali za mnoge od teh drugih vrst, le da niste vedeli, da gre za svetlobo, na primer radijski valovi in mikrovalovno sevanje. Pogosto namreč ljudje, ko govorijo o tisti vrsti, ki jo vidimo z očmi, rečejo “svetloba”, bolj natančno pa bi bilo reči “vidna svetloba”.

Medtem ko lahko naše oči vidijo le vidno svetlobo, pa posebne kamere zaznajo druge vrste svetlobe. Ko fotografirate stvari v različnih vrstah svetlobe so videti zelo drugačne. Kot primer poglejte to novo sliko galaksije z imenom Kentaver A. Narejena je bila s sestavljanjem fotografij galaksije, ki so bile narejene s teleskopi, ki zaznavajo radijsko in infrardečo svetlobo. Sedaj pa poglejte Space Scoop novico izpred dveh tednov, v kateri je fotografija iste galaksije posnete v vidni svetlobi.

Obe sliki prikazujeta isto galaksijo, a sta videti precej različni. Čeprav je slika, ki prikazuje galaksijo v vidni svetlobi lepša, dajeta obe fotografiji astronomom zelo dragocene informacije. Le z opazovanjem v vseh različnih vrstah svetlobe lahko v celoti razumejo, kaj se dogaja v vesolju.

Cool dejstvo

Samo okrog 4% snovi vesolja oddaja svetlobo kakršnekoli vrste!

More information

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Seeing Things in a Different Light
Seeing Things in a Different Light

Printer-friendly

PDF File
1000.1 KB