Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Galaktična onesnaženost
14 January 2020

Podnebne spremembe in negativne posledice, ki jih povzročajo (onesnaževanje zraka, onesnaževanje oceanov), spadajo med trenutno najpomembnejše skrbi človeštva na Zemlji. Medtem pa so znanstveniki odkrili prve znake onesnaževanja okolja v vesolju.

Astronomi so odkrili ogromne oblake ogljikovega plina, ki se raztezajo v obsegu 30.000 svetlobnih let okrog zelo mladih galaksij. Te mlade galaksije so nastale približno eno milijardo let po Velikem poku

Ogljik je v nekaterih oblikah eden izmed največjih onesnaževalcev okolja na Zemlj. A v vesolju izven Zemlje je zelo pomemben element, saj je brez ogljika najmlajše zvezd in galaksije sploh ne bi mogle nastati.

Težji elementi, med katere spadata recimo ogljik in kisik, v zgodnjem vesolju in ob času Velikega poka še niso obstajali. Nastali so kasneje, natančneje v središčih zvezd, od koder so jih eksplozije supernov raznesle po celotnem vesolju. Nedavna odkritja astronomov, o katerih poročamo, so pokazala, kako se plin razširja iz samih galaksij v prostrano vesolje.

Slika: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA/ESA Hubble Space Telescope, Fujimoto et al.

Cool dejstvo

Ves ogljik v vesolju je nastal v središčih zvezd. Ogljik je zelo pomemben element za ljudi. Najdemo ga v ogljikovem dioksidu v našem ozračju, prav tako pa je tudi sestaven del rastlin, ki jih jemo. Približno eno petino človeškega telesa sestavlja ogljik!

Katja Bricman

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Young Galaxy Surrounded by a Cloud of Carbon Gas
A Young Galaxy Surrounded by a Cloud of Carbon Gas

Printer-friendly

PDF File
1009.7 KB